Boek

Vanaf 29 april 2021 ligt mijn eerste boek “Red mij niet” in de boekenwinkels. Daarnaast is er een e-book en een luisterboek. Hieronder lees je wat je zoal kunt verwachten, wanneer je dit boek leest.

Monique verloor begin vorig jaar haar vader geheel onverwachts. De coronacrisis zorgde ervoor dat het nog lastiger werd: een uitvaart in kleine kring, geen fysiek contact met familie en vrienden of afleiding in volle restaurants en cafés… Daags na de uitvaart kwam Monique een buurvrouw tegen in de supermarkt, die haar medeleven betuigde en daaraan toevoegde: ‘Gelukkig is hij niet gestorven aan corona. Wat is dat erg hè, al die mensen op de IC. Dat is hem toch maar bespaard gebleven.’ Vast goedbedoeld, maar… niet bepaald de opmerking waar Monique op zat te wachten.

Iedereen kent voorbeelden van dit soort tenenkrommende pogingen om iemand een hart onder de riem te steken. Of je slaat zelf de plank compleet mis, terwijl je zulke goede bedoelingen hebt. Maar hoe steun je iemand dan wél?

Het inzicht dat je een naaste die het moeilijk heeft meestal niet kunt redden, is van belang om iemand daadwerkelijk tot steun te kunnen zijn. Want in deze tijd van een groeiend aantal depressies en burnouts in combinatie met enorm lange wachtlijsten voor gezondheidszorg is de rol van de omgeving belangrijker dan ooit.

Psycholoog Sanne van Arnhem helpt in Red mij nietiedereen die wel wil steunen, maar niet zo goed weet hoe. Ze wisselt theorie over gedragsverandering en zelfsturing af met talloze voorbeelden. Ook spaart ze zichzelf niet: periodes waarin zij zelf last had van angsten én haar eigen mislukte pogingen om een naaste tot steun te zijn komen uitgebreid aan bod.

Klik hier om dit boek online te bestellen.